Αρτέμης - Mash-Up Sessions I: Σταμάτης Σπανουδάκης

Δίσκος
Tο album του Αρτέμη, "Mash-Up Sessions I: Σταμάτης Σπανουδάκης", είναι ο πρώτος μίας σειράς concept δίσκων σε mash-up τεχνοτροπία, ο οποίος καταπιάνεται αποκλειστικά με το έργο του μεγάλου μας συνθέτη, Σταμάτη Σπανουδάκη.

Review
Νιώθω δέος μόνο και μόνο που διαβάζω τον τίτλο Αρτέμης (ή Αρτέμης/Ευθύμης ή πάλαι πότε Α), που ομολογώ είχα ένα προαίσθημα ότι θα μας άφηνε άφωνους με την νέα του δουλεία. Έχοντας πάνω από 15 χρόνια πρόσφορα στον βωμό του hip-hop στην Ελλάδα έχει κατορθώσει να κερδίσει τον σεβασμό όλων μας.
Όπως μας λέει και ο τίτλος του , είναι παλιά κομμάτια με διαφορετική παραγωγή. Αν ρίξετε μια ματιά στο εξώφυλλο (ή τουλάχιστον την tracklist) θα δείτε ότι σχεδόν όλα διαχωρίζονται με ένα |. Αυτά είναι τα mash-up, και στο πρώτο πεδίο βρίσκεται ο νέος τίτλος του κομματιού,και το δεύτερο πεδίο είναι το πιο παλιό κομμάτι, από ποιο κομμάτι δηλαδή προέρχονται οι στίχοι... Το album γενικότερα αποτελείται από μια μίξη hardcore hip-hop και βυζαντινής/ελληνικής μουσικής που πραγματικά σε συνεπαίρνει και σε ανεβάζει σε άλλο επίπεδο… Σίγουρα ένα αρκετά πρωτότυπο project,το οποίο όπως βλέπουμε θα έχει και συνέχεια.. Έγινε με τον μεγάλο Έλληνα σύνθετη Σταμάτη Σπανουδάκη, ο όποιος προσπαθεί ενσυνείδητα να συνταιριάξει στη μουσική του 2 στοιχεία (το μέταλ και το ραπ). Nu metal με λίγα λόγια... Εντέλει, ο Σπανουδάκης δάνεισε στον Άρτεμη μερικές απ της αγαπημένες του συνθέσεις. 
Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά και ας περάσουμε στο κυρίως θέμα. Τα τραγούδια ήταν και είναι παλιά και χιλιοακουσμένα ,όμως νιώθεις πως τα ακούς για πρώτη φόρα, σε εντυπωσιάζουν και σου αλλάζουν γνώμη σίγουρα. Πρώτα έχουμε το intro κομμάτι, το "Προοιμίον", όπου ακούγεται μελώδια του Σπανουδάκη με πινελιές από scratch. Ωστόσο τελειώνει εκεί. Το 2ο κομμάτι είναι η συνέχεια του 1ου, και κάπου στην αρχή σκάει ο Άρτεμης με τρομερό beat στο φόντο και μιλεί για έναν κόσμο που καταρρέει και παίρνει την κατιούσα. Φυσικά όπως καταλάβετε, το κομμάτι είναι παλιό με άλλη παραγωγή.. Αν με ρωτήσετε μου άρεσε ή 1η έκδοση περισσότερο... Τραγούδι τρίτο, τίτλοs "Άλε Ισκαντάρ", που εισβάλει αμέσως μετά την "Αιμορροούσα" και σε αναστατώνει γιατί πολύ απλά είναι απ'τα δυνατότερα κομμάτια του Άρτεμη, και προσωπικά είναι αυτό που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση σε αυτό το EP. Επόμενο τραγούδι ονομάζεται "Χορός των Ασπίδων", που έχει μια ωραία μαγευτική παράγωγη που θυμίζει ανατολή. Πέμπτο κομμάτι, ονόματι "Σαϊτάν ασκέρ". Ξεκάθαρη η πινελιά του Σπανουδάκη με την μαγευτική μουσική, αλλά πρωταγωνιστεί ο εμψυχωτικός, αν θέλετε, στίχος του Άρτεμη. Προτελευταίο κομμάτι είναι "Τα Χρώματα Της Ίριδος". Περιέχει τα λόγια του "Έτσι είναι γιατί έτσι πάει" με ιδιαίτερη βαρύτητα στην παράγωγη, που είναι αξιοσέβαστη. Τελευταίο κομμάτι είναι το "Invocation", αλλιώς "Ο δράκος", τίτλος που αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα του Άρτεμη, και την αγάπη του για το metal και είναι μοναδικά ερμηνευμένο. Οι λέξεις που ακούμε έχουν βαθύτερο νόημα που αν το συνειδητοποιήσεις, σε ανατριχιάζει.
Αν δεν έχετε ακούσει ακόμα τον συγκεκριμένο δίσκο,σας προτείνω να το κάνετε. Είναι από τις ομορφότερες δουλειές του Αρτέμη,και ίσως της χρονιάς που μας πέρασε. Θα σας το συνιστούσα ανεπιφύλακτα… Και φυσικά να το αγοράσετε...

Tracklist
1)Προοίμιον
Βαθμός: 7,5

2)Καθ'ημάς | Αιμορροούσα
Bαθμός: 8,5

3)Άλε Ισκαντάρ ΙΙ
Βαθμός: 8,5

4)Χορός των ασπίδων | Ή αυτοί ή εγώ
Βαθμός: 8

5)Σαϊτάν ασκέρ | Έλευσις
Βαθμός: 8,5

6)Τα χρώματα της Ίριδος | Έτσι είναι, γιατί έτσι πάει
Βαθμός: 9

7)Invocation | Ο δράκος
Βαθμός: 8,5

Γενική βαθμολογία: 8,5
Cover: 7,5

Περιμένουμε το 2ο Mash up!
*Avso

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΠΕΡΝΕΙ..

Ανώνυμος είπε...

...και δέρνει!

Ανώνυμος είπε...

ti na pw apla καταπληκτικο!(amazing)

Ανώνυμος είπε...

Ζει ακόμα το φασιστάκι?...

Ανώνυμος είπε...

Ζει, γαμεί και "σπέρμει" τα κυβερνητικά "αντιφασιστάκια"

Δημοσίευση σχολίου

Online